Avrupa bölgesinde 18.yüzyıldan beri yapılan diorama çalışmaları, Türkiye’de yeni yeni popüler olmaya başlamıştır. Geçmişte yaşanmış bir anı ya da mevcut bir durumu belirli ölçekte küçülterek sahnelemek anlamına gelen diorama, genellikle müzelerde ve sergi salonlarında kullanılmaktadır. 2019 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgınının insanları daha fazla ev içi alanda kalmaya zorlaması ile birlikte hobi olarak diorama çalışmalarına yönelenlerin sayısında gözle görülür bir artış yaşanmıştır. Ancak diorama çalışması yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunların başında iyi derecede hayal gücüne sahip olmak gelmektedir. Yapılacak olan dioramanın her zaman gerçeği ile aynı olması zorunlu değildir. Hayal gücü ile bir miktar değişiklik ve zenginleştirme yapmak da mümkündür. Buna ek olarak dioramaya dair bilgi sahibi olmak da önemlidir. İnternetin de sağladığı olanaklarla birlikte günümüzde çok sayıda eğitim ve kursa ulaşabilmek mümkündür. Bu sayede uzman isimlerden ders almak, iyi bir çalışma ortaya koyabilmek açısından önemlidir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kendin Yap Projesi (DIY) Nedir?
Diorama Malzemeleri
Diorama çalışması yapmak isteyenlerin kullanabilecekleri malzemeler oldukça çeşitlidir. Diorama malzemeleri yapılmak istenilen çalışmaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Diorama yapımında kullanılmak için imal edilmiş olan minyatür inşaat malzemeleri ile estetik diraoamalar ortaya koyabilmek mümkündür. Minyatür tuğla, bu ürünlerin başında gelmektedir. Gerçek tuğla malzemesinden, minyatür boyutunda imal edilen bu tuğlalar, maketlerde ve diorama çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla birlikte minyatür kesme blok taşlar ile minyatür çatı kiremitleri de yaygın olarak kullanılan diorama malzemeleri arasında yer almaktadır. Son olarak da bu listeye minyatür briketleri eklemek mümkündür.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Diorama Nasıl Yapılır?
Diorama Planlama
Başarılı bir diorama çalışması yapabilmenin ilk şartı, yapılacak şeyin planlanmasıdır. Dioramanın, bir gerçekliğin belirli bir ölçekte küçültülerek yeniden sahnelenmesi olduğu düşünüldüğünde, hangi ölçek boyutunun kullanılacağı ya da sahnenin hangi kısımlarının gösterileceği önceden belirlenmelidir. Profesyonel diorama sanatçıları bunun için 3D tasarım programlarından yararlanmaktadır. Ancak amatör düzeyde kağıt ve kalem yardımı ile planlama yapabilmek mümkündür. Hangi bölgede hangi malzemelerin kullanılacağı ve çalışma için ortalama ne kadar malzeme gideceğinin de planlanması gereklidir.